chalghi 1

سرویس اجتماعی نیلکوه: با رسیدن به اواخر فصل بهار و گرم شدن هوا، فصل کار و تلاش برای روستاییان زحمتکش فرامی‌رسد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی نیلکوه: بهار امسال به دلیل کاهش بارندگی در سطح شهرستان موجب کمبود علوفه شده تا دام‌پروران را بر آن دارد بیش‌ازپیش به جمع‌آوری علوفه مشغول باشند.

فصل علف چینی ( چالقی زدن علوفه‌ها) زمانی فرامی‌رسد که کشاورز و دام‌پروران زحمتکش پس از اینکه علوفه‌ها رو به زردی (خشک شدن) می روند کوله‌بار و ابزار لازم برای برداشت علوفه را محیا می‌کنند تا روزها را با یاد خداوند به برداشت و دروی علوفه بپردازند.

برداشت علوفه یکی از مشاغلی است که از اوایل خردادماه در روستای آق قمیش آغاز می‌شود و تا 15 روز از این ماه نیز ادامه دارد.

روش برداشت علوفه در این روستا به‌صورت سنتی و با ابزاری به نام " چالقی " انجام می‌گیرد.

پس از رسیدن ارتفاع علف به حداقل سی سانتی‌متر کشاورزان به‌وسیله ابزار درو علوفه یعنی همان چالقی به برداشت و چیدن علف مشغول می‌شوند ور علوفه ها را زیر نور آفتاب خشک و پس از آن بسته‌بندی ( " بیده " به اصطلاح مردم محلی ) می کنند.

bideh 1

ابزار درو علف یا همان چالقی

چالقی وسیله‌ای فلزی شبیه به یک شمشیر برگردان است که برای درو کردن علوفه در سطح وسیع به‌کار می رود. چالقی به چوب دسته‌بلندی ( به بلندی 2 متر؛ البته به‌اندازه قد استفاده‌کننده نیز بستگی دارد ) وصل شده و در میانه این چوب‌دستی برای کنترل چالقی یک دسته‌کوتاه چوبی 10 سانتی‌متری تعبیه می‌شود.

شخص استفاده‌کننده حتماً باید مهارت لازم کار با چالقی را داشته باشد و در حین استفاده از چالقی دقت لازم را به‌کار برد زیرا این ابزار بسیار تیز بوده و یک اشتباه باعث خواهد شد شخص پاهای خود را درو کند.

bideh 1

نحوه‌ی استفاده از چالقی:

شاید در نگاه اول استفاده از چالقی ساده باشد اما احتیاج به مهارت خاصی دارد و با دقت، تکرار و تمرین در یک جلسه می‌توان استفاده از آن را یاد گرفت.

شخصی که می‌خواهد چالقی بزند، سرپا ایستاده، " اگر راست‌دست است " چالقی را در جلوی خود قرار داده، دسته‌ی کوتاه را در دست راست خود گرفته و دست چپ را در انتهای دسته‌بلند می‌گذارد. چالقی را به سمت راست بدن آورده و درحالی‌که چالقی را در ارتفاع تقریبی ۱۰ سانتی از زمین نگه می‌دارد با یک دوران آن را به سمت چپ بدن می‌آورد و در حین حرکت از راست به چپ سعی در بریدن علف‌ها می‌نماید.

اگر شخص استفاده‌کننده چالقی را به زمین نزدیک کند، ممکن است چالقی به زمین برخورد کرده و به دلیل نازکی لبه‌ی آن بشکند و اگر در ارتفاع بالاتر نگه دارد علف های کوتاه‌تری به‌دست خواهد آمد.

bideh 1

پس از گذشت مدتی میزان تیزی چالقی بر اثر برداشت کاسته می‌شود که در این صورت فرد کشاورز یا دامدار برای تیز نمودن مجدد ابزار چالقی از سوهان استفاده می‌کند، پس از سوهان زدن چالقی تیزی خود را به‌دست می‌آورد.

پس از گذشت یک یا دو روز علف چیده شده خشک می‌شود و کشاورز برای بسته‌بندی یا به‌اصطلاح محلی " بیده کردن " آن کمر همت را می‌بندد.

bideh 5

بیده کردن علوفه‌های چیده شده

برای بیده کردن علف دو نفر یکی به‌عنوان دهنده علف و فرد دیگر به‌عنوان پیچنده مشغول کار می‌شوند، در این قسمت از مرحله برداشت علوفه فرد پیچنده با استفاده از چوب کوچکی به طول 30 سانتیمتر عمل تابیدن بیده را انجام می‌دهد. طول علوفه بیده شده به ۲ تا ۳ متر می‌رسد که پس از رسیدن به طول مورد نیاز علوفه توسط این دو نفر تاب‌داده می‌شود تا به‌صورت بسته‌بندی تبدیل شود.

اصولاً بیده نمودن علوفه به خاطر حمل آسان آن به‌وسیله احشام و یا تراکتور به محل انبار علوفه انجام می‌گیرد تا در فصل زمستان مورد استفاده دامداران قرار گیرد.

روش برداشتی که بیان شد یکی از شیوه‌های برداشت محلی است که از دیرباز در بسیاری از روستاهای منطقه مانند آق قمیش رایج بوده است.

bideh 1

غلامرضا وزیری شورای اسلامی روستای آق قمیش در گفت و گو با خبرنگار نیلکوه گفت: سالانه در روستای آق قمیش در منطقه‌ای به نام بادیانلی حدود 30 هکتار مرتع به‌عنوان قرق از روز 14 فروردین لغایت 20 خردادماه توسط شورای اسلامی و دهیاری روستای آق قمیش به‌واسطه گرفتن نگهبان برای دروی علوفه‌ها حفاظت می‌شود.

وی افزود: توسط شورا روستا این مرتع برای برداشت علوفه‌ها بین اهالی روستا قطعه‌بندی می‌شود. هر قطعه تحویل داده‌شده برای 10 نفر ( تقریباً هر نفر 400 مترمربع ) است.

وی خاطرنشان ساخت: هر نفر بابت سهم نگهبانی از محدوده قرق خود باید حدود 20 هزار ریال حق نگهبان پرداخت کند.

وزیری تصریح کرد: در قرق این مرتع مردم حق مراجعه و چیدن و چرای علف های منطقه قرق شده را ندارند تا زمانی که اتمام زمان قرق اعلام گردد.

عضو شورای اسلامی روستای آق قمیش اظهار داشت: تقسیم قطعه‌ها بدین‌صورت است که با اعلام عمومی از طریق بلندگوی روستا به مردم و تجمع در همان منطقه قرق ( بادیان لی ) و گروه‌بندی مردم به گروه‌های 10 نفره و لیست برداری قطعات بین سرگروه‌ها در همان مکان و در انظار عمومی انجام می‌گیرد و سرگروه‌ها قطعات را تحویل و بین گروه خود تقسیم می‌نمایند.

وزیری گفت: علوفه جمع‌آوری شده برای آذوقه زمستان دام دامداران و پرورش‌دهندگان اسب مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی خاطرنشان ساخت: در ضمن بادیانلی به معنای منطقه‌ای است که گیاه دارویی شیرین‌بیان در آنجا به وفور یافت می‌شود.

لازم به ذکر است روستای آق قمیش در 18 کیلومتری مرکز شهرستان گالیکش با 500 خانوار و جمعیتی بالغ بر 1600 نفر ( طبق سرشماری سال 90 ) در مرکزیت دهستان قراولان بخش لوه شهرستان گالیکش واقع شده است.

در این روستا اقوام ترکمن، فارس، بلوچ، و سیستانی در صفا و صمیمیت زندگی می‌کنند.

زمان تقسیم کردن قرق در روز 14 فروردین بین اهالی روستا

chalghi 2

chalghi 2

chalghi 2

chalghi 2

chalghi 2

chalghi 2

chalghi 2

chalghi 2

chalghi 2

chalghi 2

chalghi 2

chalghi 2

chalghi 2

chalghi 2

chalghi 2

chalghi 2

chalghi 2

زمان چیدن علوفه ها (چالقی زدن)

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

chalghi 1

 

آرشیو

روز : ماه : سال :